ارتودنسی (Orthodontics) یکی از تخصص های دندانپزشکی است که متخصص ارتودنسی یا ارتودنتیست به تشخیص، پیشگیری و درمان انواع ناهنجاری دندان ها و فک ها می پردازد. ارتودنتیست با استفاده از بریس ارتودنسی و سایر تجهیزات ارتودنسی ناهنجاری های دندانی و فکی را درمان می کند. در ادامه با وب سایت بلاگرام همراه باشید تا بیشتر درباره اینکه ارتودنسی دندان چیست و چه کاربردی دارد آشنا شوید.
ارتودنسی دندان علاوه بر بهبود زیبایی ظاهری دندان ها بسیاری از مشکلات نیز به کمک این درمان قابل حل هستند. از جمله مشکلاتی که در صورت نامرتبی دندان ها فرد تجربه می کند عبارتند از:
متخصص ارتودنسی یا همان ارتودنتیست (Orthodontist)، دندانپزشکی است که پس از گذراندن دوره دندانپزشکی عمومی 3 الی 4 سال دیگر هم دوره تخصص ارتودنسی را پشت سر می گذارد.
در واقع ارتودنتیست با دانش و تجربیاتی که دارد قادر به کنترل، تشخیص و درمان انواع ناهنجاری های دندانی و فکی است.
تنها ارتودنتیست می تواند تشخیص دهد که آیا فردی نیاز به درمان ارتودنسی دارد یا خیر. اما به طور کلی افراد با شرایط زیر نیاز به این درمان دارند:
انواع روش های ارتودنسی دندان شامل ارتودنسی ثابت و ارتودنسی متحرک است که البته هر کدام از این روش ها نیز زیر مجموعه های خود را دارند. به عنوان مثال انواع ارتودنسی ثابت عبارتند از:
ارتودنسی متحرک نیز انواع مختلفی دارد که از جمله رایج ترین آنها ارتودنسی با پلاک های شفاف است که به آن ارتودنسی نامرئی هم گفته می شود.
ارتودنتیست با توجه به فاکتورهای مختلفی مثل سن بیمار، نوع مشکل، شدت مشکل و … بهترین روش درمانی را برای فرد انتخاب می کند.
مراحل ارتودنسی دندان با توجه به نوع درمان متفاوت است اما به طور کلی مراحل این روش درمانی به شرح زیر است:
هزینه ارتودنسی دندان با توجه به سن بیمار، نوع مشکل، شدت مشکل، روش درمان، تجربه و مهارت ارتودنتیست و … می تواند متفاوت باشد. بنابراین برای اطلاع از قیمت این روش درمانی بهتر است به یک ارتودنتیست مراجعه کنید تا پس از معاینه بتوانید متوجه آن شوید.
مزایای ارتودنسی دندان بسیار بی شمار هستند و در صورت مراجعه به ارتودنتیست متبحر و همچنین رعایت مراقبت های بعد از ارتودنسی دندان احتمال بروز عوارض ارتودنسی به صفر درصد می رسد. از جمله مزایای ارتودنسی دندان عبارتند از:
در کنار مزایای بی شماری که این روش درمانی دارد، ارتودنسی دندان معایب و عوارض خاص خود را دارد که از جمله عوارض ارتودنسی دندان عبارتند از:
مدت زمان ارتودنسی دندان در افراد مختلف به نسبت فاکتورهای مختلفی اعم از سن بیمار، نوع و شدت ناهنجاری های دندانی، سلامت دندان ها و لثه ها و همچنین میزان همکاری بیمار با ارتودنتیست و رعایت نکات مراقبتی لازم به طور متوسط حدود 1 الی 3 سال است.
رعایت بهداشت دهان و دندان در طول درمان ارتودنسی، بیش از پیش حائز اهمیت است؛ زیرا در این مدت بریس ها نیز به دندان های شما نصب شده اند و احتمال باقی ماندن مواد غذایی در لابه لای آنها و پوسیدگی دندان ها زیاد است. از جمله نکات مراقبتی بسیار مهم بعد از ارتودنسی دندان عبارتند از: