یکی از روش های ارتودنسی دندان، ارتودنسی ثابت است. در این روش متخصص ارتودنسی به کمک دستگاه ها و ابزارهای ثابت ارتودنسی هر گونه نامرتبی و ناهنجاری دندانی و فکی را درمان می کند. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاع جامع تر درباره ارتودنسی ثابت، انواع آن، مزایا و معایب آن و همچنین قیمت آن در اختیار شما قرار دهیم.
ارتودنسی ثابت یکی از انواع ارتودنسی دندان است که در این روش از تجهیزات و ابزارهای ارتودنسی ثابت به منظور اصلاح انواع ناهنجاری های دندانی به خصوص ناهنجاری دندانی شدید استفاده می شود.
یکی از اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده اجزای ارتودنسی ثابت، بریس ارتودنسی است. بریس ارتودنسی نیز خود از چندین قطعه تشکیل شده است که در کنار هم باعث حرکت دندان ها و هدایت آنها به موقعیت اصلی خود می شود. از جمله اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده بریس ارتودنسی عبارتند از:
مراحل درمان این روش ارتودنسی به این صورت است که ابتدا متخصص ارتودنسی براکت ها را با استفاده از چسب مخصوصی بر روی سطح دندان ها متصل می کند. این براکت ها نیز توسط سیم ارتودنسی به یکدیگر متصل می شوند و در برخی مواقع نیز با استفاده از کش های الاستیکی سیم ها بر روی دندان ها ثابت و محکم می شوند.
اصولا متخصصین ارتودنسی اصلاح ناهنجاری های دندانی را زمانی با ارتودنسی ثابت آغاز می کنند که دندان های دائمی فرد به طور کامل رشد کرده باشد. طول درمان ارتودنسی ثابت حدود 1 الی 3 سال است. پس از طی شدن روند درمانی معمولا متخصصین ارتودنسی استفاده از نگهدارنده ارتودنسی را به منظور تثبیت روند درمانی و جلوگیری از بازگشت نتایج ارتودنسی دندان توصیه می کنند.
متخصص ارتودنسی با توجه به نوع و شدت مشکلات دهان و دندان بیمار و همچنین بودجه ای که بابت هزینه ارتودنسی در نظر گرفته است بهترین روش ارتودنسی را پیشنهاد می کند. انواع ارتودنسی ثابت دندان عبارتند از:
ارتودنسی فلزی یکی از رایج ترین و قدیمی ترین روش های ارتودنسی است. در این نوع ارتودنسی براکت ها از جنس استیل است و از طریق مواد کامپوزیتی به دندان ها چسبیده می شوند. افرادی که کاندیدای انجام این روش ارتودنسی هستند محدودیت هایی را در هنگام غذا خوردن دارند و نباید در طول درمان ارتودنسی از مواد غذایی سفت و چسبناک استفاده کنند.
نحوه عملکرد و کارکرد ارتودنسی سرامیکی کاملا مشابه ارتودنسی فلزی است با این تفاوت که به جای براکت های فلزی از براکت های سرامیکی شفاف استفاده می شود. از این رو از نظر ظاهری کمتر جلب توجه می کنند و بزرگسالان زیادی طرفدار این نوع ارتودنسی ثابت هستند.
ارتودنسی پشت دندانی یا لینگوال همان ارتودنسی فلزی است با این تفاوت که به جای اینکه براکت ها به سطح جلویی دندان ها چسبیده شوند به سطح داخلی دندان ها چسبیده می شوند که به آن نوعی ارتودنسی نامرئی هم گفته می شود.
ارتودنسی ثابت برخلاف ارتودنسی متحرک مختص درمان ناهنجاری های شدید دندانی است. از جمله مشکلاتی که توسط این روش قابل اصلاح است عبارتند از:
هزینه ارتودنسی ثابت با توجه به نوع و شدت ناهنجاری دندانی، نوع ارتودنسی، مهارت و تجربه متخصص و سن بیمار متغیر است. بنابراین برای اطلاع از قیمت ارتودنسی ثابت نیاز است که به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا پس از معاینه قیمت دقیق را به شما اعلام کند.
دوره زمانی استفاده از دستگاه های ارتودنسی ثابت بین 1 الی 3 سال است که در این دوره نیاز است فرد به مراقبت های لازم ارائه شده از سوی ارتودنتیست خود پایبند باشند. از جمله مهم ترین مراقبت های ارتودنسی ثابت عبارتند از:
ارتودنسی ثابت یکی از ایمن ترین و بهترین روش ها برای درمان انواع ناهنجاری های دندانی و فکی است. این روش ارتودنسی هیچ گونه محدودیت سنی ندارد و برای ارتودنسی بزرگسالان و کودکان قابل استفاده است.
طول درمان ارتودنسی در افراد مختلف متفاوت است اما به طور متوسط طول این دوره درمانی حدود 2 سال است.
از میان روش های ارتودنسی ثابت، ارتودنسی فلزی ارزان ترین روش ارتودنسی است.
ارتودنسی ثابت برای کودکان و بزرگسالان بدون هیچ گونه محدودیتی سنی انجام می شود. اما بهترین سن برای ارتودنسی دندان سنین کودکی و نوجوانی است که استخوان فک همچنان در حال رشد هستند.